Obrazem: Protestující a střet s armádou u vězení Ofer v den vzpomínek na Nakbu

Armáda proti demonstrantům házejícím kamení použila slzný plyn a pogumované ocelové střely. Nejméně 200 demonstrantů si vyžádalo lékařské ošetření.

15. května 2012, +972 | Max Schindler (redakčně kráceno)

Vzpomínkové akce k výročí Nakby, palestinské katastrofy z roku 1948, se zaměřily především na vyjádření podpory palestinským vězňům v izraelských věznicích. Až do pondělního večera (14.05.) drželo více než 1500 palestinských vězňů hladovku.

Téměř 1000 Palestinců a mezinárodních podporovatelů demonstrovalo před vojenským vězením Ofer blízko Ramalláhu. Byl to největší protest v ten den na Západním břehu. Protestující měli transparenty či trika s portréty dvou hladovkářů, Bilala Diaba a Thaera Halahla. Ti drželi hladovku nejdéle, neuvěřitelných 77 dnů. Oba vězni, údajní podporovatelé Hamásu a Islámského džihádu, jsou drženi v administrativní vazbě bez soudu či vznesení obvinění.

Slzný plyn střílený izraelskou armádou po demonstrantech

Dav před věznicí Ofer, ve kterém byli převážně mladí lidé, doslova bombardoval izraelské vojáky kameny z ručně vyrobených praků, házel Molotovovy koktejly a pálil pneumatiky ve snaze přiblížit se k vězení vzdálenému na 300 metrů. Izraelští vojáci stříleli po demonstrantech pogumovanými ocelovými kulkami a kanystry se slzným plynem, za vydatného stříkání smrdutou tekutinou přezdívanou „skunk“.

Bylo ošetřeno 200 demonstrantů: 130 na následky účinků slzného plynu, 70 na následky střelby ocelovými kulkami.

Demonstrace neměla žádného organizátora, strany Hamas a Fatah se oficiálně neúčastnily, i když bylo přítomno mnoho aktivistů spojených se stranou Fatah. Palestinci se spíše sešli ke spontánní demonstraci.

Ehad Khile (18), Američanopalestinec narozený v Brooklynu, uvedl, že se spolu se spolužáky z univerzity zúčastnil z kolektivní povinnosti. Ačkoli o sobě říká, že je apolitický, prohlašuje, že musí „podporovat, co naši lidé dnes dělají.“

Demonstrant hází zpět plynový granát vystřelený izraelskými vojáky

Středoškolská studentka Dahlia Hamayel se protestu zúčastnila „protože chceme dát jasně najevo, že jsme otráveni, navzdory mnoha rokům, které uplynuly…. Jsme tady, abychom vystrašili vojáky, protože vy, vy nebudete mít dobrý život, dokud nás budete okupovat,“ prohlásila.

Izraelští představitelé před několika dny vyjádřili obavy, že pokud během protestní hladovky zemře nějaký vězeň, dojde na okupovaných územích k nepokojům a masivním násilnostem.

Další vzpomínkové protesty se odehrály například v Ramalláhu na náměstí Al-Manara, kde tisíce Palestinců namačkaných na náměstí poslouchalo projevy politiků, u Ráchelina hrobu v Betlémě, ve Východním Jeruzalémě ve čtvrti Issawiya nebo ve městě Gaza v pásmu Gazy.

Palestinský mladík brutálně zbitý několika izraelskými vojáky

Během války v roce 1948 a po ní opustilo své domovy či bylo vyhnáno na 700 000 Palestinců. Bylo zničeno 400 vesnic. Izraelská vláda nedovolila Palestincům navrátit se domů a později jejich majetek zabavila. Palestinci upomínají Nakbu pravidelně každý rok dne 15. května, den po vyhlášení nezávislosti Izraele. Izraelci používají hebrejský kalendář, oslavují den nezávislosi 5. ijara, který letos vyšel na 26. dubna.

Oficiální demonstrace v den Nakby na náměstí al-Manara v Ramalláhu

Demonstrace v Ramalláhu

Demonstrace v RamalláhuOslavy v Gaze po oznámení dohody s vězni

Mladík v úkrytu při demonstraci před vězením Ofer

Více fotografií k tématu na ActiveStills.

 

 

 

This entry was posted in Fotogalerie, Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.