Pozvánka na promítání a diskusi: Cestovní mapa k Apartheidu, pátek 27. dubna od 19.00, Cross Club, Praha

V rámci večera bude promítnut nový dokumentární film Cestovní mapa k Apartheidu, který k pohledu na situaci v Izraeli a Palestině využívá analogie apartheidu. Po filmu bude následovat panelová diskuse, které se zúčastní novinářka Tereza Spencerová, redaktorka (nejen) zahraničních stránek Literárních novin, aktivisté ISM, kteří strávili několik týdnů na okupovaném Západním břehu a to zejména v Hebronu, kde se srovnání s apartheidem nabízí na první pohled a aktivistka ISM Eva Nováková, která bude hovořit o hnutí bojkotu, stahování investic a uvalování sankcí na Izrael (BDS), inspirovaném podobným hnutím, které přispělo k ukončení apartheidu v Jižní Africe.

Cestovní mapa k Apartheidu

Ana Nogueira je běloška pocházející z Jižní Afriky a Eron Davidson je izraelský občan židovského původu. Jejich osobní zkušenosti využívají režiséři tohoto filmu při zkoumání analogie apartheidu, běžně používané při popisu izraelsko-palestinského konfliktu.

Cestovní mapa k Apartheidu je jak historickým dokumentem o vzestupu a pádu apartheidu v Jižní Africe, tak filmem poukazujícím na to, proč tolik Palestinců a Palestinek dnes cítí, že žijí v systému apartheidu, a proč s nimi souhlasí stále více lidí po celém světě.

Přestože není dokonalá, analogie apartheidu poskytuje užitečný rámec pro diskusi o složitých problémech, kterým Izraelci a Palestinci čelí. Tento film je zkoumá do hloubky a porovnává mnohé zákony a nástroje, používané jak Izraelem, tak Jižní Afrikou v době apartheidu. Divákům představuje život Palestinců na Západním břehu, v pásmu Gazy a na území dnešního Izraele a s pomocí uznávaných analytiků, věnujících se tomuto tématu, jim umožňuje získat hlubší porozumění celého konfliktu. V kombinaci s archivními materiály a vzpomínkami obyvatel Jižní Afriky tvoří tento film ucelený obraz o tom, proč je tato analogie používána stále častěji a jaký má dopad na hnutí proti okupaci Palestiny, a to jak v rámci okupovaných území a Izraele, tak mezinárodně.

Ohlasy

Cestovní mapa k Apartheidu je děsivým odhalením unikátního izraelského systému oficiální diskriminace.”
– Naomi Klein, spisovatelka a filmařka

Cestovní mapa k Apartheidu ukazuje, že používání termínu ‘apartheid’ k popisu systému izraelského útlaku Palestinců není pouhou analogií ani jeho volným použitím. Tento termín naopak výstižně popisuje systém, odsouzený mezinárodním společenstvím, ale v případě Palestinců tolerovaný příliš mnoha vládami na celém světě. Nejen, že tento film prohlubuje divákovo porozumění systému izraelského útlaku (a jihoafrického systému apartheidu), ale inspiruje jej k solidaritě s palestinským lidem a aktivnímu hledání míru a spravedlnosti pro Izrael a Palestinu. Intenzita tohoto filmu mne zcela uchvátila.”
– Bill Fletcher, bývalý prezident organizace TransAfrica Forum

Film měl obrovský úspěch v rámci našeho Týdne proti Apartheidu. Jasným způsobem vysvětluje základy těm, kteří o situaci v Palestině a Izraeli mnoho nevědí a zároveň neposunuje debatu o krok nazpět. Může být promítán aktivnímu a informovanému publiku i takovému, co o problematice nemá žádné informace. Například jeden student, který viděl naše plakáty a považoval je za pobuřující, přišel na konferenci, aby se s námi přel, ale namísto toho změnil názor. Po zhlédnutí filmu si koupil tričko BDS (kampaň bojkotu, stahování investic a uvalování sankcí) a rozhodl se stát členem naší skupiny a přijít na další schůzku! Bylo tam několik dalších studentů, kteří udělali to samé.”
– Lucy, IAW Brusel

Trailer

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.