Hebron: Učitelé základní školy donuceni vyučovat na kontrolním stanovišti

12. října 2011 | International Solidarity Movement

Ve středu ráno protestovali žáci a učitelé ze školy Qutuba proti špatnému zacházení s učiteli na vojenském kontrolním stanovišti číslo 56. Když izraelská armáda již druhý den nepustila učitele při cestě do práce volně přes kontrolní stanoviště, které běžně používají, odmítli jím projít. Protože se žádný učitel nemohl dostat do školy, žáci přišli za nimi a na protest proti tomuto zacházení byla výuka zahájena přímo na ulici před kontrolním stanovištěm izraelské armády.

Na začátku výuky řekl jeden z učitelů dětem: „Dokud učitelé nebudou moci volně procházet tímto kontrolním stanovištěm, bude výuka probíhat zde.“


Školní výuka na kontrolním stanovišti číslo 56 – více fotografií naleznete zde

Ve stejnou dobu probíhala v Hebronu demonstrace v solidaritě s palestinskými vězni držícími protestní hladovku (více informací o protestní hladovce zde), které se zúčastnila necelá tisícovka Palestinců. S projevy vystoupili Amjad Najjar, předseda vězeňského spolku a Kamil Hamid, starosta Hebronu. Na náměstí, kde se demonstrace konala, je již více než týden postaven protestní stanový kemp v solidaritě s vězni držícími hladovku. Demonstrace skončila poklidně okolo 10 hodiny.

Během demonstrace se rovněž objevily zprávy, že ve starém centru Hebronu několik osadníků napadlo Palestince. Osadníci na Palestince údajně házeli kameny a po krátké chvíli dorazila na místo izraelská armáda. Když se Palestinci okamžitě nerozešli, začali vojáci do davu střílet granáty se slzným plynem a čtyři Palestince zatkli. Jeden ze zadržených mužů byl Fatel Dendis (20), který trpí lehkým mentálním postižením. Po půl hodině trvajících nepokojích dorazila na místo palestinská policie, která Palestince rozehnala.

Izraelská armáda posléze přikročila ke kolektivnímu trestu, když donutila všechny obchodníky ve Starém městě, aby okamžitě uzavřeli své obchody, přičemž jim nesdělila, kdy je budou moci znovu otevřít.

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.