Pro–palestinští aktivisté přerušili koncert Izraelské filharmonie

2. září 2011 | Literární noviny

Současně před koncertní síní demonstrovaly pro-palestinské skupiny. Ochranka ze sálu vyvedla asi třicet osob, ale nikdo nebyl zatčen a nedošlo k žádným násilnostem. Údajně mělo dojít celkem k šesti až sedmi přerušením během večera.

Vyprodaný sál Royal Albert Hall letního festivalu BBC Proms ztichnul po nástupu izraelského dirigenta Zubina Mehty, který nastoupil a zvedl taktovku před Izraelským filharmonickým orchestrem. Ovšem, když filharmonici začali hrát Bruchův houslový koncert, skupina diváků vstala, začala pískat. Údajně mělo dojít celkem k šesti až sedmi přerušením během večera.

Poprvé se tak stalo v tiché pasáži koncertu a asi dvanáct protestujících povstalo, začalo vykřikovat hesla, vytáhli kus látky s nápisem Palestina a zpívali Beethovenovu Ódu na radost. Podle zprávy serveru BBC organizace „The Palestine Solidarity Campaign” již dříve vyzývala k bojkotu koncertu a dokonce upozorňovala BBC, aby pořádání koncertu zrušila.

Pro-palestinští aktivisté poukazující na trvající porušovaní mezinárodních úmluv a lidských práv. BBC se omluvila: „Je nám líto, že koncert byl přerušen vinou narušení koncertu v sále. Jsme rádi, že dvě skladby mohlo publikum v sále vyslechnout.”

Čtvrteční koncert Izraelské filharmonie se skládal ze čtyř částí a k přerušení došlo v 19.45 a k dalšímu přerušení došlo z důvodů protestů opět po hodině. Orchestr hrál dál, ale BBC se rozhodla přerušit jeho přímý přenos vysílaný ozhlasovou stanicí Radio 3. Současně před koncertní síní demonstrovalo kolem dvaceti pro-izraelských aktivistů, kteří třímali transparenty, mávali vlajkami a zpívali. Ochranka ze sálu vyvedla asi třicet osob, ale nikdo nebyl zatčen a nedošlo k žádným násilnostem. Zbytek publika si nad tím vším zoufal a snažil se potleskem narušitele vypudit ze sálu. „Byla to bouřlivá atmosféra,” napsal jeden z hudebních kritiků, který byl koncertu přítomen. Organizátoři poté přijali přísnější bezpečnostní opatření a policie prohledávala přítomným tašky a kabelky.

Filharmonici celou záležitost brali s úsměvem a dirigent Zubin Mehta prohlásil, že „Lidé, kteří provozují hudbu, musí být politicky uvědomělí.”

Server BBC uvádí, že k podobným incidentům došlo již dříve. V srpnu 2008 ve skotském Edinburghu několik pro-palestinských aktivistů narušilo koncert Jeruzalémského smyčcového kvarteta.

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.