Izraelští osadníci na Západním břehu zapálili mešitu

5. září 2011 | Blog Michala Očadlíka

Místní lidé obhlížejí škody, které požár způsobil.
Foto: Haaretz

Ve vesnici Qusra na Západním břehu, jižně od Nabulusu, byla v pondělí ráno zapálena mešita pár hodin poté, co izraelská policie zdemolovala tři ilegální stavby v židovské osadě Migron. Podle palestinských zdrojů přišla k mešitě ve 3 hodiny ráno skupina izraelských osadníků, začali na ni házet hořící pneumatiky, a rozbili několik oken.

Palestinská samospráva útok odsoudila, a sdělila, že útok osadníků na mešitu na Západním břehu rozhodně není prvním svého druhu. Podle palestinské tiskové agentury Ma’an házeli osadníci nedaleko další osady Yitzhar kameny na palestinská vozidla, přičemž u nich rozbili několik skel.

Útoky izraelských osadníků přišly v reakci na pondělní demolici tří budov izraelskou policií v židovské osadě Migron, na Západním břehu. Kolem 200 osadníků se shromáždilo, a snažili se zabránit buldozerům v cestě. Šest mladých lidí přitom bylo zatčeno. Incident začal hodinu po půlnoci, když policisté začali vyklízet budovy určené k demolici. Budovy, které byly postaveny v letošním roce, měly být zbourány z rozhodnutí Nejvyššího soudu, jež dostal podnět na základě petice, vydané izraelskou lidskoprávní skupinou Yesh Din.

zdroj: Haaretz

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.