Petice za hlasování o Palestině

Kromě již zveřejněné petice adresované evropským vládám, v Česku vydané Iniciativou za spravedlivý mír na Blízkém východě, se tento týden objevily další dvě petice – evropská a americká.

Avaaz.org, nejznámější nezisková organizace pořádající celosvětové petiční akce, vyzvala dne 22.07. k podpisu petice vyzývající evropské představitele k podpoře žádosti o uznání palestinské státnosti na jednání Rady bezpečnosti OSN, ke kterému dojde 25.07. Své podpisy připojily jen několik hodin od vyhlášení petice desetitisíce lidí na celém světě.

Text petice:

Palestina: další světový stát

Představitelům Francie, Španělska, Německa, Velké Británie a Vysokému zmocněnci EU a všem členským státům OSN: Apelujeme na vás, abyste podpořili legitimní žádost o uznání státu Palestina a znovustvrdili práva palestinského lidu. Je na čase obrátit kartu několika desetiletí neúspěšných mírových jednání, ukončit okupaci a posunout se k míru založeném na dvou státech.

Rada bezpečnosti OSN se sejde za 4 dny a svět má příležitost podpořit nový návrh, který by mohl obrátit karty několika desetiletí neúspěšných izraelsko-palestinských mírových jednání: uznání státu Palestina členskými státy OSN.

Tuto iniciativu již podpořilo více než 120 států nejen z Blízkého východu, Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Izraelská pravicová vláda a USA se však této iniciativě vehementně brání. Evropa je dosud nerozhodnutá, masivní veřejný nátlak by mohl motivovat evropské představitele k hlasování ve prospěch této důležité příležitosti ukončit 40letou vojenskou okupaci.

Zatímco mírová jednání pod vedením USA již po desetiletí selhávají, Izrael uzavřel Palestince do malých oblastí, zkonfiskoval jejich půdu a zablokoval jejich nezávislost. Tato nová a smělá iniciativa by mohla být nejlepší příležitostí k odstartování vyřešení konfliktu, Evropa se ale musí chopit vedení. Vyzvěme masivní globální akcí evropské představitele k podpoře žádosti o palestinskou státnost a dejme jasně najevo, že občané na celém světě podporují tento legitimní, nenásilný a diplomatický návrh. Podepište petici a pošlete ji všem.

Petice online zde.

Další petiční akcí je americká petice, distribuovaná lidskoprávní aktivistickou organizací CodePink. Petice vyzývá americkou ministryni zahraničí Hillary Clinton a velvyslankyni USA při OSN Susan Rice, aby USA v Radě bezpečnosti příští týden nevetovaly žádost Palestiny o hlasování o přijetí mezi členské státy OSN.

Petice online zde.

This entry was posted in Kampaně and tagged , , , . Bookmark the permalink.