Peripetie Flotily slobody


4. července 2011 | Blog Kamila Kandalafta

Prípravy Flotily slobody 2 začali už pred mnohými mesiacmi. Tento rok mala byť väčšia a početnejšia ako tá z minulého roka, pri ktorej izraelskí vojaci zabili deväť ľudí. Jej cieľom je ukázať, že nemorálnu a nespravodlivú blokádu slobodní a odvážni ľudia nesmú rešpektovať, tak ako ich nerešpektovali Indovia keď bojovali o nezávislosť od Britského impéria, tak ako ich porušovali Černosi keď sa odmietali podriaďovať rasistickým zákonom v USA, alebo tak ako ich porušovali ľudia v Československu keď bojovali za pád komunistickej diktatúry. A áno, nesie so sebou aj humanitárny náklad. Či flotile bude umožnené vyplávať, alebo sa izraelskému režimu podarí prekaziť jej cestu zostáva nateraz nerozhodnuté.

Související články na stejném blogu:
Flotila slobody 2 – Po stopách Gándiho a M. L. Kinga
Grécko sa včera stalo kolaborantom izraelskej okupácie

Organizácia tejto akcie, vrátane zakúpenia lodí, si vyžiadala množstvo práce a peňazí zozbieraných od darcov. Počet lodí a ľudí, ktorí sa flotily mali zúčastniť nebol celkom jasný a často sa menil. Jednu chvíľu sa písalo o 15 lodiach a 1500 cestujúcich. Napokon, dva týždne pred plánovaným termínom bolo pripravených vyplávať okolo 10 lodí s 1000 pasažiermi.

Lode vo flotile pochádzajú z rôznych krajín. Jednou z mediálne exponovaných je írska loď Saoirse (“sloboda” po írsky). Podporu jej vyjadrilo mnoho známych írskych osobností. Napríklad títo herci:

Alebo títo hráči národného týmu rugby:

Ďalšou z exponovaných lodí je americká Audacity of Hope plná známych aj menej známych mierových aktivistov. O zmysle jej misie hovoria jej účastníci a podporovatelia, počúvajte ich chvíľku:

Ak sa pýtate prečo vám predstavujem účastníkov flotily a jej podporovateľov, odpoveď je jednoduchá. Jedným zo spôsobov akými izraelská vláda bojuje proti flotile je, že jej účastníkov a organizátorov vykresľuje ako bandu antisemitov či rovno ako islamistických teroristov. V skutočnosti, nie len, že sú to normálni a vzdelaní ľudia “západného typu”, z ktorých mnohí sú známi spisovatelia, filozofi a profesori, mnoho z nich sú priamo židia. Židia, ktorým je už zle z toho, ako sa v ich mene pácha násilie na bezbranných ľuďoch a chcú povedať svetu, že izraelská vláda ich zrádza.

Jedným z nich je Ken Mayers: “21 členov širšej rodiny mojej matky zomrelo v nemeckých koncentračných táboroch. Takže ja beriem vážne ponaučenie z holokaustu vyjadrené v slogane “Nikdy viac!” Verím, že “nikdy viac” by nemali byť žiadni ľudia podrobení takému prenasledovaniu. Je tragickou iróniou, že izraelská vláda premenila postavenie židov, ktorým vládne, z prenasledovaných na prenasledovateľov.”

Právnik Richard Levy hovorí: “Toto je kulmináciou dlhého procesu učenia pre mňa. Vyrastal som v rodine, ktorá silne podporovala Izrael, moji rodičia boli aktívnymi fundraisermi pre Izrael. Boli aktívni v Bnei Brit a v lige proti antisemitizmu. Vyrastal som ako aktívny člen židovskej mládežníckej organizácie, úplne oddaný Izraelu. Ale po rokoch, som sa dozvedel mnoho vecí, ktoré som vtedy nevedel. Nevedel som o vyhnaní 700 000 Palestínčanov z ich krajiny, o ktorej sme si mysleli, že je iba krajinou “medu a mlieka” čakajúcou na židov, čo samozrejme tak nebolo. Potom som sa dozvedel o tom čo sa dej v Palestíne a o okupácii, o múre, o búraní domov, o ničení olivových sadov, o krádežiach vody, o stavaní osád a teraz o hroznej hroznej blokáde Gazy, o operácii Liate olovo, pri ktorej bolo zabitých 1500 Palestínčanov a bola spôsobená obrovská deštrukcia. Blokáda v súčasnosti bráni tým ľuďom, aby si znovu postavili svoje životy.”

Flotile slobody 2, vyjadrilo podporu množstvo ďalších významných ľudí, napríklad títo britský poslanci parlamentu – vyberám citáty dvoch z nich.

“Zastavenie lodí smerujúcich do Gazy Izraelčanmi, v medzinárodných vodách, je pirátstvom. Zadržanie ľudí na týchto lodiach, a konfiškácia ich majetku je únos a krádež. Podporujem všetkých, ktorí sa snažia prelomiť túto nelegálnu blokádu.”

“Nedávno som sa vrátil z návštevy okupovaného Západného brehu a anektovaného Východného Jeruzalema a videl som ako Štát Izrael vykonáva politiku etnických čistiek a apartheidu proti Palestínčanom. Izrael mne a ďalším členom parlamentu neumožnil návštevu Gazy… Je čas, aby sa národy sveta spojili a zabezpečili, že Izrael prestane porušovať rezolúcie OSN.”

Flotile vyjadrili podporu aj štyri nositeľky Nobelovej ceny za mier, ktoré vyzvali generálneho tajomníka OSN aby zabezpečil ochranu účastníkov flotily pred izraelskými vojakmi. Tými dámami sú Jody Williams (USA), Shirin Ebadi (Irán), Maired Maguire (Írsko) a Rigoberta Menchu Tum (Guatemala).

Izrael je však vo svojom odhodlaní udržať blokádu tvrdohlavý a odhodlaný urobiť čokoľvek aby úspechu flotily zabránil. Už v predstihu varoval, tak ako minulý rok, že flotile nedovolí dôjsť do Gazy a že tak ako minulý rok, použije na jej zastavenie aj vojenskú silu. Izraelské vojenské loďstvo podniklo cvičenia zásahu proti flotile.

Aktivisti z flotily vedia do čoho idú a čo im hrozí. Sú však odhodlaní doplávať do Gazy. Pasažieri írskej lode dali sľub, že nenásilným odporom zabránia izraelským vojakom vstúpiť na ich loď. Medzi inými hráč rugby Trevor Hogan, umelec Felim Egan, bývalý politik Chris Andrew a europoslanec Paul Murphy.

Tento krát izraelská vláda investovala obrovskú energiu do snáh o prekazenie flotily ešte pred jej samotným vyplávaním. Napríklad vyvíjala tlak na vlády krajín z ktorých pôjdu lode, aby buď zakázali lodiam vyplávať, alebo aspoň aby sa slovne vyjadrili proti flotile. Tak sa im podarilo presvedčiť americkú ministerku zahraničia Hilary Clinton, aby povedala, že Izrael má právo brániť sa. Ale pred kým? Pred americkými civilistami, mierovými aktivistami?

Maximum čo sa členom americkej lode podarilo dosiahnuť bolo stanovisko šiestich kongresmanov, ktorí reagovali na ministerkine vyhlásenie výzvou, aby sa zasadila za bezpečnosť amerických pasažierov. Členka americkej lode Medea Benjamin hovorí o rozdiele medzi európskymi a americkými politikmi: „Je tu člen španielskeho parlamentu, členovia Európskeho parlamentu, zo švajčiarskeho a nórskeho parlamentu a pýtajú sa nás “koľko členov Kongresu ide vo vašej americkej delegácii?” a ja sa smejem, pretože sa hanbím povedať, že nie len že žiaden člen Kongresu nejde, ale ani sme sa ich neobťažovali pozvať, pretože sme vedeli, že by to bolo nemožné. Bolo dosť ťažké presvedčiť šiestich z nich, aby podpísali LIST, že naša vláda by nás mala chrániť, predsa sme americkí občania. Je to veľmi zahanbujúce keď vidíte ako veľmi je ľahostajná naša vláda v porovnaní s inými vládami, keď sa jedná o to za čo chodíme do vojen v Iraku a Líbyi – o základné ľudské práva.

Izraelu sa podarilo obmäkčiť aj postoj Turecka a podarilo sa im získať na svoju stranu grécku vládu. Dva týždne pred termínom oznámila turecká organizácia IHH, že svoju Mavi Marmaru sťahuje z flotily. Oficiálne kvôli prílevu sýrskych utečencov do Turecka. Pravdepodobne aj kvôli tlaku Izraela na Tureckú vládu. Je to iste škoda, mala to byť najväčšia loď vo flotile. Na druhej strane, obhajovateľom blokády sa bude ťažšie teraz ťažšie tvrdiť, že do Gazy smerujú nebezpeční islamisti, keďže vo flotile zostali iba lode z krajín komosi: Írsko, USA, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Belgicko, Švédsko, Veľká Británia.

Obvyklou výhovorkou Izraela, prečo musí uplatniť blokádu, je nutnosť zabrániť dovozu zbraní Hamasu. Flotila však žiadne zbrane nevezie. Jej organizátori dokonca ponúkli orgánom OSN a Európskej komisie, že lode môžu skontrolovať pred vyplávaním, počas plavby na mori alebo pri pristáti v Gaze a že môžu dohliadať na distribúciu všetkého materiálu v Gaze. Umožnili aj izraelskej TV stanici Channel 10, aby si celú loď prehľadala a natočila čo sa v nej nachádza. Samozrejme žiadne zbrane ani nebezpečné veci tam neboli. Prečo teda nesmú tieto lode priplávať do Gazy? Kvôli obavám o bezpečnosť Izraela to evidentne nie je.

Izraelu sa svojimi klamstvami namiereným na diskreditáciu flotily podarilo aj poriadne strápniť. Po tom ako izraelská armáda vydala nezmyselné vyhlásenia o tom že na lodiach sa nachádzajú ľudia s nebezpečnými chemikáliami sa už ozvali aj izraelskí ministri, ktorí mali byť o bezpečnostných rizikách informovaní ako prví. Podľa ich vyjadrení armáda ich o ničom takom neinformovala. Preto vyjadrenia armády o chemikáliách považujú za zahanbujúcu propagandu pre média. Ako hovoria: je nepredstaviteľné, aby inštitúcie, vrátane izraelskej armády “produkovali pre média informácie, ktoré sú úplne opačné tomu čo bolo povedané nám.”

Ďalším trapasom sa skončilo video, v ktorom Marc, údajný aktivista za ľudské práva gejov, hovorí, že ho organizátori flotily odmietli kvôli jeho orientácii. Video tak malo dokázať, že organizátori nie sú skutočnými zástancami ľudských práv. Ako sa neskôr ukázalo, Marc nie je Marc ale Omer Gershon, izraelský herec z Tel Avivu. Stopy falošného videa vedú až k úradu izraelského premiéra. Aby neboli žiadne pochybnosti, členovia flotily vydali vyhlásenie, že gejovia sú na lodiach vítaní a hovoria, že takmer na každej lodi sú aj ľudia s LGBT orientáciou.

Izrael si proti sebe poštval aj svetovú novinársku obec, keď jeho vláda poslala svetovým médiám varovanie, že novinári na palube flotily budú na desať rokov vyhostení z Izraela a bude im zhabané všetko pracovné náradie. Je to pochopiteľné, Izrael chce mať čo najmenej svedkom. Po protestoch novinárskej obce, že tieto opatrenie sú v rozpore so slobodou tlače, vláda svoje rozhodnutie vzala späť.

Jednou z pro-izraelských organizácii, ktoré sa snažia prekaziť cieľ flotily je aj právnická organizácia Shurat Hadin z Tel Avivu. Práve táto právnická organizácia stojí za sťažnosťou podanou na gréckych úradoch, ktorou žiadali zákaz vyplávania americkej lode, údajne kvôli jej technickej nedostatočnosti na plavbu. Medzi donormi Shurat Hadin sa nachádza aj John Hagee, známi pravicový extrémista, ktorý hovorí, že holokaust je splnením starého proroctva, že antikrist je spolovice žid (podobne ako Hitler), a ktorý neznáša homosexuálov a moslimov.

Izrael však nezostal iba pri diplomatickom tlaku a lživej propagande. Dve lode boli poškodené potápačmi. Účastníci írskej lode hovoria, že keby neboli odskúšali funkčnosť lode pred samotnou plavbou, vrtuľa by sa zlomila na otvorenom mori a mohla by prederaviť a potopiť loď. Poškodenie bolo také vážne, že írska loď sa z flotily musela stiahnuť. Málo kto pochybuje o tom, že za poškodením stojí Izrael alebo jeho podporovatelia.

V piatok večer účastníci americkej lode zhodnotili situáciu tak, že grécke úrady, ktoré stále odmietali vydať povolenie na vyplávanie, konajú na politickú objednávku Izraela a rozhodli sa vyplávať bez povolenia. Po dvadsiatich minútach ich zastavila Grécka pobrežná hliadka s komandom, prinútila ich vrátiť sa späť a kapitána lode zatkla. Grécko sa tak stalo spoluvinníkom v zbedačovaní obyvateľov Gazy.

Organizátori flotily majú stále v pláne pokračovať v misii. Podľa niektorých správ sa flotila opäť pokúsi vyplávať dnes.

Taktiež dnes o 12:00 budú môcť ľudia na Slovensku vyjadriť podporu Flotile slobody. Stretávame sa pred gréckym veľvyslanectvom na Hlavnom námestí v Bratislave. Zástupcom Grécka odovzdáme symbolickú slovenskú flotilu do Gazy z papierových lodí.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.