Bývalý izraelský velitel se účastní humanitární plavby do Gazy

4. července 2011 | Blog Michala Očadlíka

Yonatan Shapira

Yonatan Shapira, bývalý velitel izraelského letectva oznámil, že se účastní plavby Flotily Svobody II, jež by již dnes měla vyrazit do Gazy. Shapira byl jedním z pilotů, kteří v roce 2002 odmítli poslechnout rozkaz bombardovat palestinské civilní obytné oblasti, a ukončil tak svou kariéru v armádě.

Yonatan Shapira popluje na americké lodi jménem The Audacity of Hope (Odvaha naděje), na jejíž palubě bude také přeživší holocaustu, šestaosmdesátiletá Hedy Epstein, a dalších padesát amerických a židovských mírových aktivistů. Neuvěřitelně směšně tak působí snaha izraelských úřadů, označit účastníky plavby za teroristy.

“Nevíme, zda se do Gazy dostaneme, ale máme jeden cíl: pomoci nevinným lidem v Gaze, a za tím půjdeme, i kdyby měl Izrael naše lodě potopit, a všechny nás zabít,” oznámil Shapira.

Lodi The Audacity of Hope bylo zakázáno opustit přístav v Aténách z důvodu, že nemá potřebné licence, což organizátoři plavby popřeli. „Tato zdržovací taktika je výsledkem izraelského tlaku“, sdělili organizátoři, “jehož cílem je zamezit lodi doplout do Gazy.“ Dror Feiler, jeden z organizátorů plavby sdělil, že i pokud bude lodi The Audacity of Hope zabráněno v účasti ve flotile, stále se na cestu do Gazy vydá spousta jiných lodí.

Přes řadu potíží, včetně sabotáží některých z lodí, Flotila Svobody II by podle organizátorů měla vyplout směrem ke Gaze již dnes. Lodě vezou množství zdravotnického a jiného potřebného materiálu, který je kvůli izraelské blokádě v Gaze nedostatkovým zbožím. Flotila si mimo humanitární pomoc zuboženému pásmu Gazy klade za cíl také upozornit svět na krutou realitu ilegální blokády, která v pásmu v otřesných podmínkách uvěznila jeden a půl milionu lidí.

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , , . Bookmark the permalink.