Irská loď po údajné sabotáži do Gazy nevypluje

30. června 2011 | Pamela Duncan, The Irish Times

Irská loď Saoirse, se nezúčastní plánované Flotily svobody, která se v současné době připravuje na plavbu do Gazy poté, co byla podle jednoho z pasažérů záměrně sabotována.

Irská loď Saoirse (Svoboda), která se měla účastnit plavby

Národní koordinátor organizace Irish Ship to Gaza, Fintan Lane, včera z tureckého přístavu Göcek řekl, že loď nebude schopna plavby poté, co byla “nebezpečně sabotována”.

Řekl, že poničení na lodi byla objevena v pondělí v noci, když si kapitán všiml, že něco není v pořádku. Potápěči pak zjistili, že chybí kus jedné hnací hřídele.

“Tento způsob sabotáže ohrožuje lidské životy,” řekl včera Fintan Lane. “Poslali pod loď potápěče, kteří uřezali část hnací hřídele. Takové poškození by se projevovalo postupně a lodní šroub by časem prorazil spodek lodi a zapříčinil zaplavení strojovny, což by vedlo k potopení lodi.”

Řekl, že tento čin je pro posádku velmi “znepokojující” a označil jej za “násilný útok” na životy lidí na palubě. Rovněž oznámil, že organizace zveřejní fotografie škod během dnešní tiskové konference v Dublinu.

Fintal Lane uvedl, že vzhledem k rozsahu škod nebude loď Saoirse schopna plavby, přičemž se flotily zúčastní pouze šest z původně plánovaných dvaceti členů posádky. Ti se dnes přidají k italské lodi. Mezi pasažéry, kteří se flotily zúčastní, patří kromě Fintana Lanea i bývalý hráč ragby Trevor Hogan, poslanec Evropského parlamentu Paul Murphy, irský občan libyjského původu Hussein Hamed, zastupitel Gerry MacLochlainn a Zoe Lawlor, která přednáší na univerzitě v Limericku a je členkou národní komise Irské kampaně solidarity s Palestinou.

Podle Fintala Lanea byly škody na irské lodi podobné těm, které byly způsobeny švédské lodi Juliano. O té její organizátoři tvrdí, že byla sabotována “nepřátelskými potápěči”, když kotvila v řeckém přístavu Piraeus.

Izrael označil flotilu za “nebezpečnou provokaci” a varoval, že zastaví všechny lodě, které se pokusí prolomit námořní blokádu okupovaného palestinského pásma Gazy. V květnu 2010 Izrael ukázal podobné odhodlání, když se jeho speciální námořní jednotky slanily na tureckou loď Mavi Marmara. Při následných konfrontacích bylo zabito devět tureckých aktivistů.

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.