Aktivisté v Bil’inu: Boj zdaleka není u konce

27. června 2011 | Hugh Naylor (zahraniční zpravodaj), The National

Páteční demonstrace v Bil'inu (24. června 2011, Active Stills)

Bil’in, Západní břeh Jordánu – Pravidelný účastník pátečních demonstrací proti výstavbě izraelské separační bariéry na půdě jeho vesnice, Ahmed Abu Rahme (38), dorazil na poslední protest v Bil’inu s vážným výrazem ve tváři.

Dva dny předtím izraelská armáda začala přesouvat trasu tříkilometrového úseku masivní bariéry, která oddělovala komunitu 1800 lidí od zhruba dvou třetin jejich zemědělské půdy.

Páteční demonstrace v Bil'inu (24. června 2011, Active Stills)

Izraelský Nejvyšší soud v roce 2007 rozhodl, že musí být nalezena alternativní trasa, jelikož tu současnou nelze ospravedlnit ‘bezpečnostními ani vojenskými’ důvody. Když v pátek izraelská armáda začala toto rozhodnutí implementovat, sešlo se v Bil’inu na 500 demonstrantů, včetně palestinského ministerského předsedy Salaama Fayyada.

Přesto Ahmed Abu Rahme, rodák z Bil’inu a otec pěti dětí, nebyl ve slavnostní náladě. Bil’inu bylo přesunutím trasy bariéry vráceno pouze 60 z 200 hektarů zabavené půdy a Ahmed slíbil, že bude pokračovat v protestech, dokud nebude navrácena všechna.

Izraelská armáda proti demonstrantům zasáhla slzným plynem (24. června 2011, Active Stills)

Boj jeho komunity, jak řekl, zdaleka není u konce. “Jsem šťastný, že jsme získali zpět část své půdy, samozřejmě,” řekl, “ale naše země je stále pod okupací.”

Poté, co v průvodu pochodoval po boku izraelských a palestinských aktivistů k místu, kde se bariéra nachází, se Abu Rahmeh rozhovořil o ceně nenásilných bojů proti izraelské armádě, která se ze všech sil snaží zachovat kontrolu nad palestinskou půdou.

Bil’in se za posledních šest let stal symbolem boje proti bariéře a jeho rodina prožila stejné utrpení, jako každá jiná ve vesnici.

Účastníci protestu se chrání proti toxickým a odporně zapáchajícím chemikáliím, které izraelská armáda používá jako prostředek k rozhánění demonstrací (24. června 2011, Active Stills)

Během demonstrace v roce 2009 zemřel jeho mladší bratr poté, co jej kanystr se slzným plynem, vystřelený izraelskou armádou, zasáhl přímo do hrudi. V lednu tohoto roku podlehla jeho sestra (podle lékařů z nemocnice v Ramalláhu) následkům otravy slzným plynem, kterému byla vystavena, když přihlížela poslední loňské demonstraci.

“Přál bych si, aby byli zde a mohli to vidět,” řekl Abu Rahme. Na sobě měl tričko s fotografií svého bratra.

Ukázal směrem k olivovému háji, kde byl před dvěma měsíci zasažen pogumovaným projektilem do nohy. Doufá, že památka jeho zemřelých sourozenců bude i nadále inspirovat nenásilného ducha protestů v Bil’inu, ale připouští, že metody, které izraelská armáda používá k potlačení protestů, mohou lidi dohnat k násilí.

Palestinští aktivisté při páteční demonstraci zbořili část původní trasy izraelské apartheidní zdi pomocí buldozeru (24. června 2011, Active Stills)

Abu Rahme přiznává, že ne všichni věří v efektivitu nenásilných demonstrací. Mnoho mladých mužů hází kameny na izraelské vojáky, kteří pak střílejí pogumovanými ocelovými náboji, slzným plynem a nebo po demonstrantech stříkají odporně páchnoucí chemikálii, které se přezdívá skunk. “Lidé mají odlišné názory na nenásilné taktiky, ale v tuto chvíli je nenásilí důležité,” řekl. “Je to naše jediná možnost.”

Náš rozhovor přerušil rozhořčený muž: “Žijete zde a jediné co vidíte je zeď, která je všude kolem vás,” řekl. Odmítl však udat své jméno. “A vy si říkáte ‘Podívej, to je má půda, ale vlastní ji oni.'”

Palestinští aktivisté při páteční demonstraci zbořili část původní trasy izraelské apartheidní zdi pomocí buldozeru. Izraelská armáda zasáhla slzným plynem. (24. června 2011, Active Stills)

Na části půdy, jejíž navrácení obyvatelé Bil’inu požadují, nadále probíhá rozšiřování izraelské osada Modi’in Ilit. Nová separační bariéra, vystavěna z velkých betonových bloků, obklopuje osadu ze všech stran a stmeluje tak izraelskou kontrolu nad pozemky Bil’inu.

Izraelská armáda začala rozebírat části původní trasy separační bariéry na půdě patřící Bil'inu (22. června 2011, Active Stills)

Abu Rahme se staví proti násilí, ale říká, že izraelská okupace “nerespektuje naše nenásilí. Nerespektují naše mírumilovné pochody.”

Pokračoval: “Téměř všichni v Bil’inu byli zasaženi následky okupace, ať už byli zatčeni izraelskou armádou nebo utrpěli zranění způsobené slzným plynem nebo kulkami.”

Přestože Izrael začal rozebírat původní část bariéry, Abu Rahme a další tvrdí, že izraelská armáda ji bude bránit do poslední minuty a proti demonstrantům zasáhne slzným plynem a pogumovanými ocelovými náboji.

Izraelská armáda začala rozebírat části původní trasy separační bariéry na půdě patřící Bil'inu (22. června 2011, Active Stills)

Aktivisté se v pátek pokusili srovnat část starého plotu se zemí pomocí buldozeru. Izraelská armáda po buldozeru střílela ostrými náboji a zasáhla dvě z jeho pneumatik. Účastníci protestu pak byli rozehnáni slzným plynem.

“Celý svět podporuje egyptský, tuniský a libyjský lid,” řekl. “Pokud jde o Palestinu, OSN, USA a zbytek světa zavírají oči.”

Přesto Abu Rahme říká, že je odhodlán pokračovat v demonstracích. “Vše, co chci, je dát mým dětem život, klidný, normální život,” řekl. “Chceme mír.”

Izraelská armáda začala rozebírat části původní trasy separační bariéry na půdě patřící Bil'inu (22. června 2011, Active Stills)

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.