Červenou kartu pro apartheid: Palestinští sportovci vyzývají UEFA, aby přehodnotila rozhodnutí o pořádání mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v roce 2013 v Izraeli

24. června 2011 | Palestinian BDS National Committee  

V době, kdy se finále mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let chýlilo v Dánsku ke konci, apelovala palestinská komunita sportovců na UEFA, aby přehodnotila své nedávné rozhodnutí pořádat v roce 2013 tuto soutěž v Izraeli.

 

V dopise (plná verze v angličtině zde) prezidentovi UEFA, Michelovi Platinimu, vyzývají fotbalové kluby, manažeři, hráči a další sportovní osobnosti z Gazy UEFA, aby “neodměňovala Izrael za jeho násilné potlačování práv Palestinců”. Pod dopis se podepsalo 42 palestinských fotbalových klubů, 37 manažerů, hráči a další významní palestinští sportovci.

 Tento dopis připomíná Platinimu, že fotbalisté Ayman Alkurd, Shadi Sbakhe a Wajeh Moshate byli mezi 1400 obětí izraelského útoku na Gazu na přelomu let 2008 a 2009, při němž byly srovnány se zemí celé obytné čtvrti a mimo jiné i národní stadion ve městě Rafah. Mise OSN, vyšetřující tento útok, obvinila Izrael ze záměrných útoků na civilisty a páchání válečných zločinů.

 “Platini minulý rok Izrael veřejně kritizoval (zpráva zde), byli jsme tedy velmi šokováni, když UEFA udělila čestnou úlohu pořádání tohoto důležitého šampionátu státu, jenž udržuje nelegální okupaci a apartheid. Proto musí být určen jiný pořadatelský stát,” řekl Haidar Eid, koordinátor kampaně Červenou kartu pro izraelský apartheid.

 “Gaza je po masakru z přelomu let 2008 a 2009 stále v troskách. Následkem středověké blokády, kterou na ní Izrael uvalil, se stala největším vězením pod širým nebem na světě. Tím, že umožní Izraeli, aby pořádal mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let, vytváří UEFA dojem, že Izrael je stát jako každý jiný a dodává mu sebevědomí v páchání dalších zvěrstev,” dodal Eid.

 V roce 2005 apelovala palestinská občanská společnost na lidi svědomí po celém světě, aby se zapojili do kampaní zaměřených na bojkot, stahování investic a uvalování sankcí na Izrael, dokud se tento stát nezačne chovat v souladu s mezinárodním právem. Bojkoty Jižní Afriky, včetně sportovních bojkotů, hrály důležitou roli v ukončení apartheidu v této zemi.  I izraelské sportovní týmy se stále častěji setkávají s demonstracemi lidskoprávních aktivistů.

 Dopis byl zaslán v době, kdy se lidskoprávní aktivisté připravují na vyplutí Flotily svobody II. Zpráva OSN z roku 2010 ostře kritizovala Izrael za to, že jeho vojáci vnikli na lodě plující jakou součást první Flotily svobody, když se nacházely v mezinárodních vodách, přičemž usmrtili devět aktivistů.

 “Lidé svědomí na celém světě sdílejí přesvědčení, že je na čase, aby izraelské potlačování práv Palestinců a blokády Gazy byly ukončeny. Apelujeme na UEFA, aby pro rok 2013 určila jiné místo konání šampionátu fotbalistů do 21 let,” řekl Eid.

 Izrael mezitím nadále brání palestinským sportovcům ve volném pohybu. Podle zpráv fanoušků (článek v angličtině zde) bylo čtyřem hráčům palestinského národního týmu zabráněno ve vycestování z Gazy, aby se mohli zúčastnit čtvrtečního kvalifikačního zápasu na Olympijské hry proti Bahrajnu, který se konal na Západním břehu Jordánu.

This entry was posted in Kampaně and tagged . Bookmark the permalink.