UNRWA: V květnu byl ze svých domovů vystěhován rekordní počet palestinských dětí

11. června 2011 | Palestine Monitor

V květnu byl díky izraelské politice demolic domů a jiných důležitých zařízení, jež postrádají stavební povolení od izraelských okupačních úřadů, vystěhován rekordní počet dětí. V oblastech C a ve Východním Jeruzalémě přišlo o střechu nad hlavou 67 dětí, což je podle Úřadu pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) dosud nejvyšší počet dětí vystěhovaných za jediný měsíc. Celkem přišlo o domov 304 osob.

Izraelská demolice ve vesnici Susya (květen 2011)

Oblast C a Východní Jeruzalém spadají pod plnou izraelskou kontrolu a tudíž je Izrael podle mezinárodního práva povinen obyvatelům obou oblastí zajistit adekvátní životní podmínky.

Ten však namísto toho pokračuje ve své neústupné politice. Palestincům rutinně zamítá žádosti o stavební povolení, případně jejich získání činí nemožným díky neúměrně vysokým poplatkům. Podle statistik UNRWA bylo v posledních letech zamítnuto více než 94 procent palestinských žádostí o stavební povolení. Pokud se Palestinci rozhodnou stavět bez povolení, Izrael tuto stavbu prohlásí za nelegální a může na ní vydat demoliční výměr.

Ve vesnicích a komunitách, které se nacházejí v oblasti C, nemají jejich obyvatelé možnost vystavět ani vodní nádrže nebo jiná zařízení na sběr vody. Část osob, které byly v květnu vysídleny, byla nucena se přestěhovat následkem ztráty důležitého zdroje vody.

Izrael umožňuje palestinskou výstavbu na pouhých 13 procentech rozlohy okupovaného Východního Jeruzaléma a pouze na jednom procentu pozemků v oblasti C. Jak poznamenává UNRWA, tyto oblasti jsou již značně zastavěny.

Chris Gunness, mluvčí UNRWA, uvedl: „Podle mezinárodního práva musí Izrael zajistit, aby byla dodržována základní lidská práva osob žijících na územích, které formálně spravuje, včetně práva na bydlení, zdravotní péči, vzdělání a přístup k vodním zdrojům. UNRWA vyzývá Izrael, aby dodržoval své právem dané povinnosti.“

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.