Na deset tisíc Izraelců požadovalo na demonstraci palestinský stát

5. června 2011 | Břetislav Tureček, Český rozhlas

Na deset tisíc Izraelců demonstrovalo proti své vládě kvůli tomu, že podle nich maří mírový proces s Palestinci. Stoupenci levicových židovských organizací požadovali, aby Izrael umožnil vznik palestinského státu, protože je to podle nich i v zájmu samotného Izraele. Premiér Netanjahu v květnu vystoupil v americkém Kongresu s projevem, od kterého se očekávala nová mírová iniciativa. Místo toho ale zopakoval dosavadní stanoviska.

Netanjahu například odmítl návrat palestinských uprchlíků. Zavrhl i myšlenku amerického prezidenta Obamy, aby východiskem pro budoucí uspořádání byla hranice z roku 1967.

Demonstranti v Tel Avivu ale požadovali, aby právě taková linie v budoucnu dělila Izrael a palestinský stát. Vůdce levicové strany Merec prohlásil, že blokování mírového procesu ze strany vlády povede ve výsledku ke zkáze Izraele.

Někteří řečníci se odvolávali na bývalého šéfa tajné služby Mosad Meira Dagana. Ten prohlásil, že radikální politika izraelské vlády vůči Palestincům je v rozporu se zájmy židovského státu.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.