Dvanáct Palestinců přišlo o střechu nad hlavou po pondělní demolici v beduínské vesnici Arab Abu Farda, jižně od Qalqilie

1. června 2011 | International Solidarity Movement

V pondělí 30. května v 8 hodin ráno zničily dva buldozery v doprovodu osmi izraelských vojenských džípů dva přístřešky ve vesnici Arab Abu Farda, jižně od Qalqilie. Jeden z nich patřil Abdulovi Qaderovi a byl domovem pro 12 členů jeho rodiny, druhým byla stáj pro krávy, která patřila jeho sousedovi. Podle Abdula Qadera přišla izraelská armáda bez jakéhokoliv předchozího varování, nedala rodině šanci vynést své věci a jednala s nimi s nepřiměřenou silou a agresivitou.

Rodina Abdula Qadera

Pastevec Abdul Qader žije se svou manželkou a osmi dětmi, z nichž nejstaršímu je 13 let a nejmladšímu jeden rok, a se dvěma sestřenicemi. Jejich obydlí nemělo zavedenou tekoucí vodu ani elektřinu – rodina používala motorové generátory a byla nucena kupovat drahé nádrže, aby zajistila dostatek vody pro sebe a svá zvířata. Tímto způsobem žili po mnoho let. Qaderova manželka řekla ISM, že jedno z jejích dětí se jí zeptalo: “Proč takto žijeme, bez vody a elektřiny, bez škol?”, a ona se vždy snažila najít pro své děti odpověď. Teď ovšem nemá žádnou odpověď na otázku, proč zůstali bez domova. Jen těžko hledali místo, kde by mohli přenocovat a stále se musí ptát: “Kde budou mé děti dnes spát?”


Rodina Abdula Qadera po demolici jejich domova

Arab Abu Farda je malá beduínská vesnice o zhruba 75 obyvatelích, která leží jižně od Qalqilie. Nachází se ale na druhé straně separační bariéry, která ji izoluje od zbytku Západního břehu Jordánu.

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.