Izraelské buldozery zničily zemědělskou půdu ve vesnici Al Ma’sara na Západním břehu

30. května 2011 | International Solidarity Movement

Buldozery patřící izraelské soukromé společnosti přijely včera do vesnice Al Ma’asara na Západním břehu Jordánu a zničily část půdy patřící rodině Brijia, přičemž vyvrátily z kořenů pět citrusovníků a poničily velké množství obilí. Buldozery, doprovázené izraelskými armádními džípy, patřily společnosti, která instalovala podzemní rozvody elektřiny pro nedalekou ilegální kolonii Efrat.

Rodina, jež tuto půdu vlastní od roku 1964, nebyla o záměru zničení své půdy předem varována. Dělníci a vojáci, kteří se ničení účastnili, nebyli na požádání schopni předložit žádná povolení ani dokumentaci. Tento incident je další smutnou událostí pro rodinu, jež v minulosti ztratila téměř půl hektaru půdy, která byla zkonfiskována za účelem nelegální izraelské výstavby.

Vesnice Al Ma’sara je vzdálená zhruba 13 kilometrů jižně od Betléma a její populace čítá zhruba 900 obyvatel. Vesnice leží na hornaté a úrodné půdě s dostatkem vodních zdrojů. Výstavba a rozšiřování přilehlého bloku izraelských nelegálních kolonií Gush Etzion vedla ke konfiskaci velké části půdy patřící vesnici. Vesničané věří, že i tento incident je součástí většího plánu izraelské vlády na expanzi a propojení nelegálních osad v okolí Betléma, což povede k izolaci palestinských vesnic a posílení izraelského vlivu na okupovaném Západním břehu.

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.