Zapojte se do činnosti ISM v Gaze

Mezinárodní hnutí solidarity apeluje na aktivisty a aktivistky po celém světě, aby se přidali k našemu týmu v obléhaném pásmu Gazy. Doufáme, že s Flotilou svobody II, která vypluje v červnu, a s dalšími pozemními konvoji, přijede do Gazy mnoho aktivistů a aktivistek, kteří pomohou pokračovat v důležité práci, jejíž nedílnou součástí byl před svou smrtí i italský aktivista Vittorio Arrigoni.

Po smrti aktivistů Rachel Corrie a Toma Hurndalla v roce 2003 ISM svou činnost v Gaze přerušilo. Obnovena byla v roce 2008 poté, co na palubě první historické plavby lodi Free Gaza Movement (Hnutí za svobodnou Gazu), které se podařilo blokádu prolomit, do Gazy přicestovali aktivisté ISM a další dobrovolníci. Od té doby, po dva roky ochromující izraelské blokády, udržuje ISM v Gaze stálou přítomnost.

Aktivisté ISM odmítli opustit Gazu, když ji Izrael v prosinci 2009 začal bombardovat. Během devastujícího 23 dní trvajícího útoku doprovázeli naši dobrovolníci sanitky a poskytovali důležitá svědectví mezinárodním médiím.

Každodenní život v Gaze je pro její obyvatele trýznivým bojem o přežití. Izraelská blokáda dodnes znemožňuje obnovu bombardováním zničených budov a tisíce obyvatelů Gazy nadále žijí ve stanech. Blokáda zásadním způsobem omezuje dostupnost základních potravin, Izrael ale rovněž v Gaze nedovoluje produkci vlastních potravin. V hrubém rozporu s mezinárodním právem Izrael omezuje rybolov do oblasti tří námořních mil od pobřeží. Takzvaná „nárazníková zóna“, kterou Izrael vytvořil podél hranic, zabírá až třetinu úrodné půdy v Gaze. Farmáři, kteří se snaží svou půdu obdělávat, zde běžně čelí střelbě ostrými náboji a několik jich bylo izraelskou armádou zabito nebo zraněno.

Kromě doprovázení farmářů a demonstrantů do „nárazníkové zóny“ se dobrovolníci ISM v Gaze snaží posílit vazby mezi místními studenty a mezinárodním hnutím za bojkot, stahování investic a uvalování sankcí na Izrael (BDS Movement), dokud nezačne dodržovat závazky plynoucí z mezinárodního práva. Zprávy, články a videa z akcí ISM Gaza naleznete zde.

V době, kdy mezinárodní společenství stále více kritizuje izraelskou politiku, je důležité udržovat přítomnost aktivistů a dobrovolníků přímo v Gaze, kde mohou působit jako přímí svědci podmínek života v tomto vězení pod širým nebem. Jejich hlasy dodávají sílu snahám aktivistů a aktivistek po celém světě, v situaci, kdy se rozvíjí BDS kampaně a roste podpora pro flotily a konvoje usilující o prolomení blokády Gazy.

Ti, kdo mají zájem se zapojit do činnosti ISM týmu v Gaze, musí projít školením ve svých zemích a koordinovat svůj přijezd s dobrovolníky v Gaze.

Další doporučení/požadavky:
– Předchozí zkušenost s organizací kampaní a aktivismem, nejlépe na Blízkém východě
– Znalost historie Palestiny a současné politické situace
– Alespoň základní znalost arabštiny
– Znalost a respekt palestinských tradic a hodnot
– Možnost zůstat v Gaze po delší dobu (alespoň jeden měsíc);

Pro více informací kontaktujte tým ISM v Gaze na gazaism@gmail.com. Pro lokální školení a kurzy arabštiny kontaktujte ISM v České republice na czech.ism@gmail.com.

This entry was posted in Kampaně and tagged , , . Bookmark the permalink.