Kampaň za propuštění Bassema a Najiho Tamimi

18. května 2011 | Popular Struggle Coordination Committee

Události poslední doby znovu potvrdily potenciál lidového odporu a jeho schopnost dosáhnout změny a ukončit bezpráví. Od Arabského jara po nedávné demonstrace připomínající Nakbu to jsou obyčejní lidé, kteří určují vývoj událostí. Zatímco byl Abdallah Abu Rahmah konečně propuštěn z izraelského vězení, na Západním břehu Jordánu započala nová vlna represí a bylo zatčeno mnoho aktivistů ve snaze izraelských orgánů o potlačení občanského protestu proti okupaci. Potřebujeme vaší pomoc a solidaritu.

Další dva organizátoři nenásilných protestů byli posláni za mříže. Naji a Bassem Tamimi z vesnice Nabi Saleh byli uvězněni s podobně pochybným zdůvodněním, jako tomu bylo v případě Abdallaha Abu Rahmah. Oba byli zatčeni na základě doznání nezletilých chlapců, kteří byli zadrženi během nočních nájezdů izraelské armády na vesnici, přičemž proti nim bylo použito násilí, někteří byli zbiti a nebylo jim dovoleno vypovídat v přítomnosti právního zástupce. Musíme znovu zvednout naše hlasy a zajistit jejich okamžité propuštění.

Obvinění proti Najimu a Bassemovi jsou založena na vynucených výpovědích nezletilých chlapců, které izraelští vojáci uprostřed noci vytáhli, se zbraní u hlavy, z jejich postelí. Hlavním ‘důkazem’ proti nim je výpověď 14letého chlapce, který byl při zatčení zbit, bylo mu odepřeno právo na přítomnost právního zástupce nebo rodičů při výslechu a nebyl informován o svém právu nevypovídat.

Napište českému ministru zahraničí, Karlovi Schwarzenbergovi, a požadujte, aby česká vláda jednala ve věci jejich propuštění. Můžete k tomu použít následující předlohu nebo napsat dopis vlastní. Pokud byste rádi přispěli jakoukoli částkou na výdaje spojené s obhajobou Bassema a Najiho Tamimi, můžete tak učinit zde.

“Žádost ve věci vězněných palestinských aktivistů”

Vážený pane ministře,

právě jsem se dozvěděl/a, že Naji a Bassem Tamimi, dva neúnavní a přesvědčení organizátoři nenásilných protestů Palestinců z vesnice Nabi Saleh na Západním břehu Jordánu, byli obviněni z „podněcování“ a „organizování nepovolených pochodů“. Na tyto dva aktivisty, kteří byli zatčeni 6. a 24. března 2011, byla po dobu jejich procesu uvalena vazba.

Obvinění proti Najimu a Bassemovi jsou založena na vynucených výpovědích dvou nezletilých chlapců ve věku 14 a 15 let, kteří byli izraelskými vojáky uprostřed noci vytaženi se zbraní u hlavy ze svých postelí, zbiti a nezákonně vyslýcháni, přičemž jim byl odpírán spánek a právo na přítomnost právního zástupce a rodičů při výslechu. V případě jednoho z chlapců ve věku 14 let bylo již u soudu prokázáno, že mu nebylo sděleno jeho právo u výslechu nevypovídat a namísto toho mu bylo sděleno, že „bude nejlepší, když řekne pravdu“.

Perzekuce bratranců z rodiny Tamimi připomíná nedávný politicky motivovaný proces proti Abdallahovi Abu Rahmah z vesnice Bil’in, který před nedávnem navštívil Prahu, kde v rámci dvou přednášek hovořil o svých zkušenostech. Oba případy se podobají jak v použitých obviněních, tak v metodách, které při nich izraelská vojenská prokuratura používá.

Vesnice Nabi Saleh se nedávno stala centrem nenásilného a neozbrojeného protestu Palestinců na Západním břehu Jordánu, namířeného proti expanzi nelegálních kolonií, vyhrazených čistě pro židovské osadníky na zkonfiskované palestinské půdě. Vesnice se rovněž stala terčem agresivních a nepřiměřených represí ze strany izraelské armády. Od začátku protestů ve vesnici v prosinci 2009 bylo v jejich souvislosti izraelskou armádou zatčeno přes 70 osob, mužů, žen i dětí, což představuje více než desetinu z 500 obyvatel vesnice.

V případu Abdallaha Abu Rahmah jsem byl/a potěšen/a, že Evropská Unie zaujala pevné stanovisko, které mimo jiné zahrnovalo odsuzující prohlášení baronky Catherine Ashton. Jako člověk, který věří ve spravedlnost, nemohu nečinně přihlížet tomu, jak je Najimu a Bassemovi Tamimi a dalším obyvatelům jejich vesnice upíráno nejzákladnější právo pokojně protestovat proti krádeži jejich půdy. Srdečně doufám, že v jejich případě zaujmete pevné stanovisko a očekávám Vaší odpověď.

This entry was posted in Kampaně, Zprávy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.