66letý pastevec z vesnice Madama napaden osadníky

27. května 2011 | International Solidarity Movement

Ve čtvrtek, 26. května byl Hamad Jaber Qut, 66letý pastevec z vesnice Madama, převezen do nemocnice poté, co byl napaden osadníky ozbrojenými holemi a noži.

Kolem 16:30, zatímco Hamad pásl své ovce v horách poblíž vesnice Madama, která se nachází v blízkosti nelegální izraelské kolonie Yitzhar, k němu přistoupilo zhruba 15 osadníků. Vzhledem k problémům se zrakem nebyl Hamad zpočátku schopný rozeznat, že se jedná o osadníky. Během nevyprovokovaného útoku, který trval zhruba deset až patnáct minut, jej osadníci tloukli tlustými dřevěnými holemi a napadli noži. Útok skončil až poté, co si ho jeden z obyvatelů palestinské vesnice všiml a zavolal pomoc. Hamad, který utrpěl těžká zranění, byl převezen do nemocnice Rafidia v Nábulusu. Má zhruba 25 ran na celém těle, zvláště na hlavě a na rukou a stále se cítí velmi slabý. V nemocnici zůstane, dokud se jeho stav nezlepší.

Madama je vesnice o zhruba 2000 obyvatelích, která se nachází jižně od města Nábulus, v severní části Západního břehu Jordánu. Její starosta, Ihab Tahsin Qut, tvrdí, že od té doby, co v roce 1985 začala výstavba nelegální izraelské kolonie Yitzhar, bylo osadníky napadeno mnoho obyvatel vesnice a zkonfiskováno více než 100 hektarů půdy patřící místním Palestincům. Útoky osadníků v minulých letech nepříznivě ovlivnily zemědělství a obchod ve vesnici.

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.