Pozvánka na akci: Palestinský vězeň svědomí Abdallah Abu Rahmah v Praze

Abdallah Abu Rahmah, jehož šéfka diplomacie EU Catherine Ashton označila za „obránce lidských práv a neúnavného zastánce nenásilného způsobu protestu“, a o kterém organizace Amnesty International hovořila jako o „vězni svědomí“, navštíví ve dnech 18. a 19. května Prahu.

V rámci dvou přednáškových a diskusních večerů bude Abdallah Abu Rahmah hovořit zejména o šestiletém nenásilném protestu obyvatel Bil’inu proti výstavbě izraelské separační bariéry na pozemcích této vesnice. Jako jeden z nejvýznamnějších představitelů palestinské občanské společnosti, který byl minulý rok izraelskou vojenskou prokuraturou odsouzen za organizování demonstrací na 16 měsíců odnětí svobody, bude Abu Rahmah hovořit i o represích, se kterými se organizátoři protestů v Palestině i Izraeli potýkají, o politických vězních, ale i o možnostech mezinárodní podpory palestinského občanského protestu proti okupaci a o dosažení spravedlivého míru na Blízkém východě.

18. května 2011, 19.00
Přednáška Abdallaha Abu Rahmah: Bil’in jako symbol nenásilného odporu palestinské občanské společnosti proti okupaci
Místo: Lidový dům (Steinerův sál), Hybernská 7, Praha 1, pořádá Palestinské fórum

19. května 2011, 17.30
17.30-19.00 – Promítání filmu Bil’in má láska
19.00-20.30 – Diskuse s Abdallahem Abu Rahmah

Místo: Fotograf Gallery, Školská 28, Praha 1 (fotografgallery.cz), pořádá Mezinárodní hnutí solidarity

Info o filmu:
Film Bil’in Habibti (Bil’in, má láska)
Bil’inu, palestinské vesnici na Západním břehu Jordánu, hrozí, že přijde o polovinu své zemědělské půdy. Tu Izrael zabral za účelem výstavby nelegálních izraelských kolonií a takzvané separační bariéry. Obyvatelé vesnice se rozhodnou proti záboru své půdy protestovat. Film odhaluje neobyčejné vztahy, které se vytváří mezi vesničany a Shaiem, režisérem filmu, který do Bil’inu přišel se skupinou izraelských mírových aktivistů.

Film je dokumentem o zrodu nenásilného hnutí odporu proti okupaci ve vesnici, která se od té doby stala jeho symbolem. Kreativní protest, násilí ze strany izraelské armády, role izraelských a mezinárodních aktivistů, ale i obyčejné starosti všedního dne – na to vše se můžete ve filmu těšit. Film je v angličtině s českými titulky.

Pozvánka na Facebooku

This entry was posted in Akce and tagged , , . Bookmark the permalink.