Dva Palestinci zraněni poté, co izraelský osadník zahájil palbu na pohřební průvod ve vesnici Beit Ommar

22. března 2011 | Mezinárodní hnutí solidarity

V poledních hodinách, dne 21. března, byli dva palestinští obyvatelé vesnice Beit Ommar na Západním břehu postřeleni izraelským osadníkem, který zahájil palbu ostrou municí na pohřební průvod. Osadník zastavil se svým vozidlem na silnici číslo 60 ve chvíli kdy se průvod pohyboval směrem k obecnímu hřbitovu a zahájil střelbu do zástupu truchlících.

Izraelští osadníci s útočnými puškami M4 a M16 (ilustrační foto)

59letý Mohammad Ali Abu Safiyya byl zasažen do hrudníku a v současné chvíli leží v kritickém stavu v nemocnici v Hebronu. 32letý Eyad Bassem Za’qiq byl střelen do pravého stehna. Osadník, který oba muže postřelil, nebyl zatčen.

Izraelská armáda, která přijela na místo útoku, použila ohlušující granáty a slzný plyn, právě když se zdravotníci snažili evakuovat zraněné. Několik mezinárodních lidskoprávních aktivistů, včetně členů Palestine Solidarity Project (palestinská skupina organizující protesty proti okupaci v Beit Ommar), byli svědky této události.

Útok přišel několik hodin poté co byl Mahmoud Ibrahim Ali Awad pobodán izraelským osadníkem z vesnice Havat Ma’on jižně od Hebronu. Jeho zranění je považováno za středně těžké.

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.