Chce-li Václav Havel podporovat lidská práva, měl by se stavět za práva Palestinců, a ne jednostranně za práva Izraele – státu, který je soustavně porušuje

15. září 2010 | Tisková zpráva ISM ČR a Přátel Palestiny

ISM ČR a Přátelé Palestiny vyzývají Václava Havla, aby v zájmu své deklarované podpory lidských práv místo kampaně proti bojkotu izraelských výrobků podpořil nenásilnou iniciativu palestinské občanské společnosti, která byla vyhlášena před 5 lety pod názvem BDS – kampaň za bojkot, stažení investic a uvalení sankcí vůči Izraeli, dokud nezačne Izrael dodržovat závazky vycházející z mezinárodního práva.

Kampaň BDS byla spuštěna v roce 2005 jako reakce na  selhání světových vlád dodržovat své závazky vůči mezinárodnímu právu. Pod dojmem úlohy, kterou podobná kampaň sehrála při ukončení apartheidu v Jižní Africe, byla učiněna výzva k mezinárodnímu bojkotu Izraele jako nenásilného způsobu, který umožní lidem svědomí po celém světě vyvíjet nátlak na Izrael, aby konečně splnil své povinnosti podle mezinárodního práva a dal se mírovou cestou. Od té doby se hnutí BDS stalo fenoménem jak v Izraeli, tak mezinárodně.

Václav Havel by měl přehodnotit, proč svou podporou kampani proti bojkotu se staví za  stát, který nedodržuje řadu mezinárodních rezolucí a doporučení a pokračuje v porušování těch nejzákladnějších lidských práv Palestinců. Výzva palestinské občanské společnosti ke kampani BDS se při selhání jiných legálních cest ukázala jako nejefektivnější a morálně důslednou formou solidarity s palestinským lidem v jeho boji za ukončení izraelské okupace, apartheidu a trvalého odmítání práva na návrat palestinských uprchlíků. Vyzýváme proto Václava Havla, aby jako zastánce lidských práv přehodnotil své rozhodnutí podporovat stát, který opakovaně lidská práva porušuje.

Izrael trvale porušuje následující závazky vyplývající z mezinárodního práva

  • Ignoruje právo palestinských uprchlíků na návrat (rezoluce OSN č. 194 z roku 1948) – počet uprchlíků a vnitřně vysídlených osob je odhadován na 6,5 milionu.
  • Pokračuje v ilegální okupaci Západního břehu Jordánu, Gazy, Východního Jeruzaléma (rezoluce OSN č. 242 z roku 1967) – Izrael fakticky zabírá 40% Západního břehu Jordánu.
  • Upevňuje kolonizaci Východního Jeruzaléma a Západního břehu Jordánu (rezoluce OSN č. 446, č. 452, č. 465 z roku 1979, č. 476 z roku 1980).
  • Utužuje nelegální blokádu Gazy.
  • Pokračuje ve výstavbě separační zdi na okupovaných územích (prohlášení Mezinárodního soudního tribunálu z roku 2004 o nelegálnosti zdi).
  • Jednostranně porušuje uzavřená příměří a v roce 2008 zahájil vojenský útok na Gazu, který měl za následek více než 1 400 palestinských (z velké části civilních) obětí. Během tohoto útoku se podle zprávy vyšetřovací komise OSN vedené Richardem Goldstonem dopustil celé řady válečných zločinů.
  • Buduje systém apartheidu a rasové diskriminace na okupovaných územích a vůči palestinským obyvatelům Izraele.

Kampaň na bojkot Izraele podporují známé osobnosti po celém světě

Ve světě se ke kampani BDS přidalo mnoho známých osobností: například britský režisér Ken Loach, britský novinář a spisovatel John Berger, americká novinářka a spisovatelka Naomi Klein, američtí herci Meg Ryan a Dustin Hoffman, švédský autor bestsellerů Henning Mankell, britský spisovatel Iain Banks a mnoho dalších: Judith Butler, The Yes-Men, Sarah Schulman, Aharon Shabtai, Udi Aloni, Adrienne Rich či John Williams.

Další umělci a osobnosti se odmítají zúčastnit oficiálních izraelských akcí z politických důvodů, například Augusto Boal, Roger Waters, Andre Brink, Vincenzo Consolo a Nigel Kennedy, Bono a U2, Bjork, Jean-Luc Godard, Snoop Dogg, Gil Scott-Heron, Elvis Costello, Pixies, Faithless a další.

Kampaň podpořily také hlavní odborové centrály od Jižní Afriky po Brazílii, Irsko a Británii a schválily bojkot izraelského zboží včetně odmítání vykládání nákladů z izraelských lodí.

Archivovaný zdroj: Czechfreepress.cz

This entry was posted in Kampaně, Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.